Doek eigenschappen zonweringdoek

Product eigenschappen van zonweringdoek

Zonweringdoek is een technisch weefsel, dat naast functioneel ook nog decoratief moet zijn.

Bij zonweringdoek gaat het om een hoogwaardig product, dat aan strenge eisen moet voldoen. Iedere productie wordt aan strenge laboratoriumtesten onderworpen. Eisen van waterdichtheid, stevigheid, vuil- en waterafstotende eigenschappen, inscheurweerstand en treksterkte, weer – en kleurechtheid en vele andere eigenschappen worden vastgelegd, gemeten en voor ieder doektypegegarandeerd.

Hoewel bij het vervaardigen alleen gecontroleerd 1e kwaliteit doek gebruikt wordt, zijn aan de perfectie grenzen gesteld. Sommige effecten in het doek, waarover eigenaren van zonweringdoek bezwaar kunnen maken, zijn echter ook ij de huidige stand van de techniek niet helemaal uit te sluiten.

Zowel www.betaalbare-zonwering.nl als DICKSON CONSTANT kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor deze onvolmaakt heden.

Knikvouwen

Deze kunnen ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van de doeken. Daarbij kunnen er, vooral bij lichte kleuren, in de knik pigmentverschuivingen ontstaan. Deze zijn tegen het licht donker gekleurd en zien er derhalve uit als vervuilde strepen. Knikvouwen verminderen de kwaliteit van het doek niet. (afb. 1,2)

Golven

Deze kunnen in de buurt van zomen en naden en in het midden van de banen ontstaan. Door de dubbele lagen doek in de zoom/naad ontstaan er verschillende wikkel diktes op de doekrol. De daardoor onstane stofspanningen kunnen golven tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld wafel of visgraatpatroon. Deze effecten kunnen worden versterkt door het doorhangen van de doekrol en/of de voorbuis. Door een fikse regenbui kan er een waterzak ontstaan die, als het doek opdroogt, ook golven kan veroorzaken.(afb. 3,4,5)

Regenbestendigheid

Zonweringdoeken zijn waterafstotend geïmpregneerd en blijven bij goed onder en onder een minimale hoek van 14 graden tegen een kleine regenbui bestand. Bij hevige en langdurige regenbuien moeten schermen worden ingerold om eventuele schade aan het doek/scherm te voorkomen. Nat opgerolde doeken zo snel mogelijk weer uitrollen om te laten drogen.

Golven in de zijzoom

Het doek wordt meestal door een actief verensysteem onder permanente spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar moeten de meeste belasting verdragen. Bij het oprollen van doeken liggen de zomen en naderen over elkaar, wat de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en er bij het openen van het zonnescherm toe leiden, dat de zijzomen licht golven. (afb. 6)